Prometheus logo

Prometheus

Een modern, flexibel monitoringsysteem

Prometheus is opensource-monitoringsysteem, geïnspireerd door Borgmon, Googles eigen productie-monitoringsysteem. Sinds het in 2012 geïntroduceerd is, heeft het project een actieve community opgebouwd en is het al door veel bedrijven in gebruik genomen.

Waar de meeste monitoringsystemen zich focussen op het meten van extern systeemgedrag middels health checks, legt Prometheus de nadruk op het meten van intern systeemgedrag door metrics op te vragen van software zelf. Met Prometheus kunt u monitoring dynamisch instellen, waardoor het een waardevolle tool is om inzicht te krijgen in distributed setups zoals software op een Kubernetes-cluster.

De voordelen van Prometheus

Open source

Prometheus heeft een Apache 2.0-licentie en een actieve user- en developercommunity. Steeds meer mensen dragen bij aan het project en de populariteit neemt toe.

Gebaseerd op best practices

Prometheus is van meet af aan geschreven om echte problemen op te lossen in echte productiesystemen, gebaseerd op echte use cases en ervaringen bij SoundCloud.

Makkelijk te integreren in applicaties

Het Prometheusproject biedt client libraries die het makkelijker maken metrics uit software te exporteren.

Getest in het heetst van de strijd

Hoewel de ontwikkeling van Prometheus pas in 2012 van start ging, is het ontwerp gebaseerd op meer dan 10 jaar productie-ervaring.

Kubernetes & Prometheus: Een perfecte combinatie

Zowel Prometheus als Kubernetes zijn geïnspireerd door technieken die bij Google gebruikt worden. Het ontwerp van Prometheus sluit hierdoor perfect aan op Kubernetes. Inmiddels is Prometheus het beste en één van de populairste monitoringsystemen voor een Kubernetes-infrastructuur en applicaties die op Kubernetes draaien.

Gesponsord door de Cloud Native Computing Foundation

In mei van 2016 is het Prometheus project door de CNCF opgenomen in hun portfolio, als tweede project na Kubernetes.

Kumina favorite Prometheus

Al werkend met Prometheus hebben we bij Kumina een aantal metrics exporters ontwikkeld: software waarmee je metrics omzet naar het Prometheusformaat. Omdat we graag iets terugdoen voor de opensource-community hebben we ze bijna allemaal op de Kumina’s GitHub pagina beschikbaar gesteld. We zijn er trots op dat we op dit moment de meeste metrics exporters hebben bijgedragen van heel Nederland!

Wie gebruikt er nog meer Prometheus?

SoundCloud logo Ericsson logo Percona logo Digital Ocean logo

Blog posts

monitoring containers
What you need to know about monitoring containers
17-05-2017
When adopting a new technology, you will always face some challenges. When it comes to container technology, one of the important questions in this regard is how to get insight in the behaviour of your applications and container environment. Which features are essential when it comes to your monitoring system? Which metrics should processes expose? And what about blackbox and whitebox monitoring? In this article, our Prometheus expert Ed Schouten talks about the monitoring of containers.
prometheus_monitoring
Kumina presentatie over het monitoringsysteem Prometheus bij de voorjaarsconferentie van NLUUG
18-04-2017
Dinsdag 16 mei geeft één van onze medewerkers, Ed Schouten, een presentatie over het monitoringsysteem Prometheus op de voorjaarsconferentie van NLUUG. Kumina past Prometheus toe als monitoring systeem voor haar klanten en heeft diverse exporters (plugins) voor Prometheus ontwikkeld. In de presentatie vertellen we je meer over dit schaalbare en moderne monitoringsysteem. We beantwoorden de volgende vragen: Wat is het datamodel van Prometheus? Hoe komt Prometheus aan zijn data? Hoe raadpleeg ik de data en hoe werkt de querytaal? Hoe genereert Prometheus alerts? En natuurlijk uitleg over hoe wij binnen Kumina Prometheus gebruiken. De speker, Ed Schouten, focust zich bij Kumina op het uitrollen van Kubernetes en Prometheus als vervanging voor de bestaande infrastructuur in Linux-clusters. Hiervoor werkte hij tussen 2012 en 2014 voor Google als Site Reliability Engineer, hier deed hij uitgebreide ervaring op met Borg en Borgmon, waar Kubernetes en Prometheus op gebaseerd zijn.
Using Prometheus to monitor Postfix mail queues
Using Prometheus to monitor Postfix mail queues
27-02-2017
Over the last couple of months we've published several blog posts to announce the release of various Open Source metrics exporters for Prometheus. The development of these exporters is an on-going process at Kumina, as we're working towards replacing our existing Nagios-based monitoring setup with Prometheus. oday we're proud to present to you our own Prometheus metrics exporter for Postfix, written in Go.

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem contact met ons op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek, één van onze experts komt zo snel mogelijk bij u terug.

* Uw persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt om u de door u gevraagde informatie te versturen.